Pe lângă activitățile curente, asociația noastră găsește timp și resurse să ajute și alți oameni aflați în nevoie. O astfel de categorie o reprezintă sinistrații fie că ei provin din satele inundate, fie că sunt zone supuse altor intemperii sau fenomene naturale, înzăpeziri etc. Sunt experiențe de neuitat prin faptul că vezi suferința umană la ea acasă, că vezi oameni în vârstă care au pierdut tot, mai puțin speranța, dar mai ales că ai prilejul să ajuți, ceea ce astăzi, într-o lume prea grăbită spre ea, să trăiască este un lucru mai rar.
O a doua formă de voluntariat este strângerea de haine și cărți pentru elevii satelor mai sărace și care nu au alte forme de subzistență. Tot aici, strângem și pentru copii instituționalizați sau căminele de bătrâni. Periodic, strângem și distribuim, cu concursul asociațiilor de locatari, nu doar haine sau alimente, ci și mobilă recondiționată sau alte materiale necesare.
O a treia formă de voluntariat o reprezintă gărzile de pe ambulanțele de intervenție, am intrat deja în al XX-lea an, unde asigurăm un ajutor important pe lângă echipajele medicale de urgență. Tot aici, suntem parte a Programului național ” Există un erou în fiecare dintre voi”. Activitatea Serviciilor de Asistenţă Medicală de Urgenţă în prespital poate fi caracterizată ca o permanentă luptă împotriva cronometrului. Ajungerea la persoana aflată în pericol într-un timp cât mai scurt este condiţia necesară şi obligatorie pentru a putea spera la succesul intervenţiei. Din păcate, întotdeauna există un dezechilibru între numărul solicitărilor şi cel al resurselor disponibile, în defavoarea resurselor. Cum restrângerile financiare ne împiedică să rezolvăm această problemă prin angajări de personal suplimentar, am căutat alte mijloace de echilibrare a balanţei.
De aici s-a născut ideea unui sistem de alarmare a voluntarilor ASSB, în cazul unor situații urgente aflate în locuri publice. Voluntarii respectivi sunt instruiţi în tehnicile de prim ajutor şi pot reprezenta first responderii care să ajungă într-un interval de maxim 5 minute la locul accidentului, astfel încât persoana în pericol să poată primi suport vital de bază înainte de instalarea unor leziuni ireversibile.
În contextul în care tot mai mulţi oameni îşi pierd viaţa din cauza neacordării primului ajutor la timp, proiectul “Există un erou în fiecare dintre voi” are ca principal scop reducerea timpului de ajungere la urgenţe de grad 0 şi 1 din locurile publice la mai puţin de 6 minute. Acest lucru se va realiza prin alertarea persoanelor laice instruite de Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov în tehnici de prim ajutor, atunci când acestea se află pe o rază de maxim 1000 m faţă de victimă.
Aceştia acţionează conform ultimelor protocoale în vigoare pentru stabilizarea pacientului până la sosirea echipajului specializat. În orice urgenţă de grad 0 sau 1, acţiunea înprimele 7 minute de colaps, face diferenţa între viaţă şi moarte. Deşi o inimă poate fi repornită şi după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile.
Toate aceste forme de voluntariat completează acțiunile noastre educative curente și încercăm să le menținem în măsura în care suntem și sprijiniți.