Şcoala altfel 2016

În 2016, Programului naţional„Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” bifează a şasea sa ediţie. Nu ştiu dacă mai bună sau mai rea, dar la sate şi comune, sigur Şcoala altfel nu este ca la oraş! Asta, în pofida eforturilor primăriilor de a-i aduce organizat şi în siguranţă pe elevi la şcoli! În pofida faptului că profesorii şi învăţătorii de aici chiar se străduie să le facă săptămâna asta mai atractivă. Aparent, anexa la ordinul ministerului, referitoare la Şcoala altfel, lasă şcolilor libertatea de a alege şi imagina programele, pe baza unei structuri aprobate. Dar cum şcolile sunt subvenţionate de primării, şi cum există diferenţe între primăriile comunale şi cele de la oraşe este lesne de înţeles că şi în organizare vor exista diferenţe majore, atât între primării, cât şi între sate şi oraşe! Asta, pentru şcolarii aceleiaşi generaţii! Cu alte cuvinte, chiar dacă ai libertatea de a-ţi alege programul, tot de banii pe care-i ai depinde să-l faci. Iar dacă zona este mai dezvoltată poate se mai găsesc şi sponsori, iar dacă nu este, atunci se poate spune că te-a ocolit norocul!
Personal, am ales de ani buni să oferim Săptămâna altfel celor de la sate, pentru că primeşti mult mai mult decât oferi! În primul rând, sufleteşte. Spre exemplu, Comuna Crucea din Constanţa are un liceu tehnologic, cu ciclu primar şi gimnazial, inclusiv clasă pregătitoare, unde chiar şi lucrurile aparent mici reprezintă pentru şcolari ceva interesant, ceva atractiv. Să nu ne închipuim că netul sau nu ştiu ce telefon i-ar da pe spate, ci lucrurile de care chiar au neapărată nevoie pentru vârsta lor. Să comunice, dar nu oricum, să observe, să gândească o situaţie, să înţeleagă ce li se cere, ca să poată lua o decizie într-o anumită situaţie. Iar pentru asta este nevoie de timp, de răbdare, de înţelegere, de atenţie. Fiind altfel, la oraş comportamentul elevilor ar fi fost mai degajat, la sate el a fost la fel de cuminte ca la ore, reflexul ridicării mâinii şi a ridicatului în picioare fiind la fel de prezent. Ce este drept, te tratează cum îi tratezi! Frumos, mai frumos, urât, cu nepăsare sau lipsă de atenţie. Ştiţi ce a fost interesant? La 6 luni de la organizarea primului lor curs de prim ajutor au fost elevi care şi acum şi-au amintit paşii cei mai importanţi! Păi, am adulţi care la două săptămâni de la un curs au dificultăţi cu ce să înceapă! Bucuria noastră a fost mare când la această ediţie, cu un program total nou, s-au întrecut să ofere răspunsuri! Au venit cu plăcere timp de o săptămână şi culmea nu s-a plâns cineva că trebuie o recreaţie!
Iar în fiecare zi au făcut lucruri cu totul noi, pentru că la ediţia aceasta am imaginat un Ghid şcolar de siguranţă, mai pe scurt de supravieţuire, ca ei să găsească soluţii la o situaţie dată, adică să înveţe să gândească acea situaţie. Pentru educaţia considerată rutieră am avut o intersecţie pe un poliplan uriaş cu drumuri între diferite zone, pentru care trebuiau să găsească ruta cea mai scurtă, cea mai sigură către şcoală, casă, magazin. Asta ca să se obişnuiască cu strada, că la sate nu toţi au aşa ceva, sau pentru situaţiile când vor ajunge cândva şi la oraş! Pentru că pentru mulţi, din satul lor, mersul la oraş este un fel de călătoria vieţii!
Mulţumim partenerilor noştri de la această ediţie, Michelin, Mitsubishi, cu menţiuni speciale pentru Skoda România şi Metalbac& Farbe pentru sprijinul acordat!