STOP Somnolența la volan!

Asociația de pacienți, ASCID, în parteneriat cu Sectiunea de Somnologie si Ventilaţie Non Invazivă a Societăţii Române de Pneumologie a lansat campania de conștientizare privind combaterea somnolenței la volan prin respectarea regulilor condusului defensiv și depistarea eventualelor patologii ale somnului.
Sub sloganul ”Siguranța pe drum începe după un somn bun”, campania se adresează tuturor șoferilor profesioniști și neprofesioniști și are ca scop informarea și educarea privind cauzele, consecințele și metodele de combatere a somnolenței la volan. Adresa oficială a campaniei  anuale este www.stopsomnolenta.ro, website care oferă recomandări ale specialiștilor privind igiena somnului și condusul preventiv, chestionare de evaluare, interviuri cu specialiști, articole medicale.
Inițiatorii și partenerii oficiali ai campaniei sunt: ASCID, cu Sectiunea de Somnologie și VNI a SRP,  Academia Titi Aur, Asociația Siguranța Auto, SRMM, Fundația Carl Von Linde.
Peste 1 milion de români suferă de tulburări ale somnului, dintre care, periodic, doar aproximativ 5000 sunt diagnosticați. Campania își propune să atragă atenția asupra tulburărilor de somn, cu mesajul că acestea pot fi ameliorate, identificarea fiind vitală. Tulburările somnului reprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere, de muncă și casnice, bolile cardice și metabolice etc. Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, patologiile cele mai frecvente asociate cu somnolența din timpul zilei sunt insomnia și apnea în somn. În România se estimează că sunt 550 000 adulți ce suferă de sindromul de apnee în somn.